Onder de gewelven van het eeuwenoude fort zijn diverse ateliers gehuisvest, waarvan twee erg bijzonder zijn. Dit zijn namelijk de ateliers van Atelier Villa Lila.

Het eerste atelier in het fort staat bekend als het kinderatelier. Het kinderatelier is een ideale omgeving voor de cursussen tekenen en schilderen en biedt voldoende ruimte om er een creatief schilder kinderfeestje of graffiti workshop te organiseren.

Om het de kinderen zo prettig mogelijk te maken is in dit atelier gekozen voor twee sferen. In de zogenaamde verfhoek staan de schildersezels, waar kinderen (met hun verfschort aan) zich als een echte kunstenaar kunnen uitleven. Langs de muren van het atelier, met manshoge prikborden, staan kasten met  allerlei materialen, verf en boeken ter inspiratie.

Maar loop je door  het  minimuseum, met de werkstukken van de cursisten, dan kom je in de huiselijke tekenhoeken. Kinderen hebben  in deze meer intieme omgeving gemakkelijker contact met elkaar.

Aangrenzend aan het kinderatelier vindt men het tweede atelier. In dit atelier staat de drukpers, waar kinderen hun linosnedes op kunnen afdrukken. Het grootste gedeelte van dit tweede atelier wordt voornamelijk gebruikt door docent en kunstenaar Carla Scheltens.